Äggtoddy (enligt Dansukker)
Söt toddy med cognac (eller rom).
Ingredienser
För fyra glas.
- 6 st äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl mjölk
- 2-3 msk alkohol (cognac enligt källreceptet)
Från https://www.dansukker.se/se/recept/traditionell-aggtoddy
Ingredienser, Bagarprocent
Räkna med tre äggulor till två glas.
- 100 % äggulor
- 225 % strösocker
- 225 % mjölk
- 60 % alkohol
Fet stil markerar basingrediensen i receptet. Procenten är relativt till basingrediensen.
Eftersom det är svårast att dela äggulorna utan onödigt avfall används dessa som basingrediens.
Äggulorna jag har använt har vägt i genomsnitt 20 g, och procenten är beräknade från det.
Instruktioner
- Vispa äggulor och socker till en krämig smet.
- Häll i mjölken och smaksätt med cognac eller alkoholfri variant.
Vispa tills det blir skummigt. - Häll upp i glas om den ska vara kall eller värm på den i kastrull några minuter för att sedan häll upp i glas.
Låt den inte bli för varm, då kan det bli äggröra istället. - Skeda på lite skum och servera med lite rörsocker på toppen.
Variationer
Andra alkoholer
Äggtoddyn fungerar också bra med följande alkoholer istället för cognac:
- Mörk rom
- Ljus rom
- Limoncello
- Mörkare, men inte allt för rökig whisky
Alkoholfri
Byt ut mjölk och cognac till;
- 2 dl (333 %) mandelmjölk
- apelsinskal (2/3 till fyra glas)