Äggtoddy (enligt Dansukker)

Söt toddy med cognac (eller rom).

Ingredienser

För fyra glas.

  • 6 st äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 2-3 msk alkohol (cognac enligt källreceptet)

Från https://www.dansukker.se/se/recept/traditionell-aggtoddy

Ingredienser, Bagarprocent

Räkna med tre äggulor till två glas.

  • 100 % äggulor
  • 225 % strösocker
  • 225 % mjölk
  • 60 % alkohol

Fet stil markerar basingrediensen i receptet. Procenten är relativt till basingrediensen.
Eftersom det är svårast att dela äggulorna utan onödigt avfall används dessa som basingrediens.
Äggulorna jag har använt har vägt i genomsnitt 20 g, och procenten är beräknade från det.

Instruktioner

  1. Vispa äggulor och socker till en krämig smet.
  2. Häll i mjölken och smaksätt med cognac eller alkoholfri variant.
    Vispa tills det blir skummigt.
  3. Häll upp i glas om den ska vara kall eller värm på den i kastrull några minuter för att sedan häll upp i glas.
    Låt den inte bli för varm, då kan det bli äggröra istället.
  4. Skeda på lite skum och servera med lite rörsocker på toppen.

Variationer

Andra alkoholer

Äggtoddyn fungerar också bra med följande alkoholer istället för cognac:

  • Mörk rom
  • Ljus rom
  • Limoncello
  • Mörkare, men inte allt för rökig whisky

Alkoholfri

Byt ut mjölk och cognac till;

  • 2 dl (333 %) mandelmjölk
  • apelsinskal (2/3 till fyra glas)